Subsidies voor opleiding en ontwikkeling van medewerkers
1 maart 2022
Vanaf dinsdag 1 maart 2022 kunnen een aantal subsidies worden aangevraagd voor opleiding en ontwikkeling van jouw medewerkers.
- STAP budget
- SLIM regeling
- SOOB opleidingsbudget
- NL Leert Door: Gratis scholing
Hieronder staan bovenstaande regelingen / subsidies puntsgewijs nader toegelicht:
1. STAP budget
Het STAP-budget (Stimulering van de ArbeidsmarktPositie) is een nieuwe subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Aanvragen kan vanaf 1 maart.
Voorwaarden om het budget aan te vragen
- Jouw medewerker is 18 jaar of ouder.
- Jouw medewerker ontvangt geen AOW.
- De training, cursus of opleiding die jouw medewerker wil volgen moet in het STAP-scholingsregister staan. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider.
Meer informatie vind je hier.
2. SLIM regeling
In het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het minder gewoon dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werk. Door seizoensarbeid is het ook in de landbouw, horeca en recreatiesector lastig een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen. Met de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend maken.
Subsidieregeling speciaal voor het mkb
De volgende 3 groepen mogen de subsidie leren en ontwikkelen in het mkb aanvragen:
- mkb-ondernemingen
- samenwerkingsverbanden in het mkb
- grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.
Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de volgende 4 activiteiten:
- Doorlichting onderneming. Bijvoorbeeld om een externe adviseur in te schakelen om je bedrijf door te laten lichten. En een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken. Hiermee gaat je bedrijf direct aan de slag.
- Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers. Een loopbaan- of ontwikkeladvies stimuleert werknemers actief na te denken over hun toekomst. Dit helpt jou als ondernemer jouw medewerkers vitaal te houden. Daarnaast is het goed voor de strategische planning van het bedrijf.
- De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op methoden die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door het oprichten van een bedrijfsschool. Of ontwikkeling van een systeem van ontwikkelgesprekken met werknemers. Of het opschalen en uitbreiden van succesvolle projecten.
- Derde leerweg. Een mkb-werkgever kan een praktijkleerplaats aanbieden voor (delen) van een mbo-opleiding in de derde leerweg. Dat is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring.
Meer informatie vind je hier.
3. SOOB opleidingsbudget
Een persoonlijk opleidingsbudget van maximaal € 3.000,-. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) betaalt mee aan deze opleiding.
Voorwaarden om het budget aan te vragen
Iedereen in de sector transport en logistiek kan het opleidingsbudget aanvragen. De medewerker moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Jouw medewerker heeft een vast of tijdelijk contract voor minimaal 24 uur per week.
- Jouw onderneming draagt aan SOOB af.
- De opleiding is gericht op ontwikkeling om beter in het werk te worden.
- De opleiding geeft jouw medewerker meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
- De opleiding mag niet voor een hobby zijn.
Meer informatie vind je hier.
4. NL Leert Door: gratis scholing
Via de subsidieregeling NL leert door is het mogelijk kosteloos scholing te gaan volgen. In 2020 en 2021 zijn er al meer dan 65.000 beschikbaar gekomen. Begin 2022 komen hier nog eens circa 65.000 trajecten bij. Iedereen kan tot eind 2022 gebruik maken van deze gratis (online) scholingstrajecten. Dit kan zonder tussenkomst van de sector of de werkgever. Kijk voor een overzicht van alle scholingsmogelijkheden op de site Hoe werkt Nederland.nl.
Wil jij meer informatie of advies afgestemd op jouw bedrijf?
Neem dan contact op met Vizier HR Services: Debora de Vlieg, onze HR Adviseur op 06-51315554.